Βαθμολογία
Στατιστικά
191 εμφανίσειςΤΙΤΛΟΣ: ΕΚΒΑΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΧΑΠ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Χαρικιοπούλου Μαρία, Καλλιάνος Αναστάσιος, Βελέντζα Λεμονιά, Κοκολιός Αλέξης, Μπλέτσα Μαρία, Ρεκλίτη Ελένη, Τρακαδά Γεωργία, Ράπτη Αγγελική
Τμήμα Πνευμονικής Αποκατάστασης-2ης Πνευμονολογικής Κλινικής-Γ’Παθολογικού Τομέα ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία»
Πνευμονολογικό Εργαστήριο Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ΧΑΠ είναι μία ετερογενής νόσος με αρκετές συστηματικές εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην συνολική νοσηρότητα και θνησιμότητα της νόσου. Η καρδιαγγειακή συννοσηρότητα είναι η πλέον συχνή και συμπεριλαμβάνει αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες και δευτεροπαθή πνευμονική υπέρταση.
ΣΚΟΠΟΣ: H μελέτη του προφίλ συννοσηροτήτων των ασθενών με ΧΑΠ και η συσχέτιση της έκβασης του προγράμματος με την καρδιαγγειακή συννοσηρότητα.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: 41 ασθενείς με ΧΑΠ υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης και ταξινομήθηκαν ως προς την παρουσία ή όχι καρδιαγγειακής συννοσηρότητας. Οι ασθενείς που παρουσίαζαν καρδιαγγειακή συννοσηρότητα (n=28) συγκρίθηκαν με τους ασθενείς που δεν είχαν καρδιαγγειακή συννοσηρότητα (n=13) ως προς την ανταπόκριση τους στην παρέμβαση στις παραμέτρους: mMRC, CAT, SGRQ, 6MWD και CPET.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η ύπαρξη συννοσηρότητας στο δείγμα των ασθενών ήταν πολύ συχνή (87.80%), αφορούσε κυρίως καρδιαγγειακές (68.3%) και μεταβολικές παθήσεις (48.8%) ενώ η παρουσία τους δεν φάνηκε να επηρεάζει την ανταπόκριση των ασθενών στην παρέμβαση, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται στατιστικά σημαντικά όλες οι παράμετροι της αξιολόγησης πλην της CPET (σε επίπεδο σημαντικότητας 5%). Επιπλέον, έγινε διαχωρισμός των ασθενών που έπασχαν από πνευμονική υπέρταση και διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς αυτοί βελτίωναν μόνο τις mMRC (p<0.01), SGRQ (p<0.01), 6MWD (p<0.01), συγκριτικά με τους ασθενείς χωρίς ΠΥ, οι οποίοι βελτίωναν επιπλέον CAT(p<0.01) και CPET (VO2MAX%PRED, p<0.05).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η πνευμονική αποκατάσταση στην ΧΑΠ είναι αποτελεσματική ανεξαρτήτως της παρουσίας συνυπαρχόντων καρδιαγγειακών νοσημάτων, ωστόσο η πνευμονική υπέρταση ενδέχεται να αποτελεί επιβαρυντικό προγνωστικό παράγοντα της έκβασης, χωρίς ωστόσο να πρέπει οι ασθενείς αυτοί να αποκλείονται από αυτά τα προγράμματα.