63 poster,  300 συγγραφείς,  81 ιδρύματα

ePostersLive® by SciGen® Technologies S.A. All rights reserved.

ΑΑ04
Πρωτολοίμωξη σύφιλης και HIV λοίμωξης μετά από μία μόνο απροφύλακτη επαφή

Πρωτεύουσες καρτέλες

Βαθμολογία

Average: 4 (1 vote)

Στατιστικά

470 εμφανίσεις

ΠΡΩΤΟΛΟΙΜΩΞΗ ΣΥΦΙΛΗΣ ΚΑΙ HIV ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΡΟΦΥΛΑΚΤΗ ΕΠΑΦΗ
Γελέκη Σ, Πλατσιδάκη Ε, Ποτουρίδου Ε, Καψιμάλη Β, Παπαρίζος Β, Αντωνίου Χ
Ανδρέας Συγγρός, Νοσοκομείο δερματικών και αφροδίσιων νοσημάτων Αθηνών

Η συσχέτιση μεταξύ πρωτολοίμωξης σύφιλης και HIV λοίμωξης δεν είναι συχνά καταγεγγραμένη. H εμφάνιση μεμονωμένων περιστατικών οδηγεί στο συμπέρασμα οτι η ταυτόχρονη πρωτολοίμωξη των δύο ανωτέρω σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι δυνατόν να συμβεί. Αναφέρουμε ένα περιστατικό ενός 31 χρονού άνδρα, χωρίς προηγούμενο ατομικό αναμνηστικό, που παρουσιάστηκε στο τμήμα των επειγόντων με πυρετό, βλατιδώδες εξάνθημα προσώπου έναρξης απο 5ημέρου και ένα μονήρες έλκος στο πέος. Μετά απο εργαστηριακή διερεύνηση διεγνώσθη η πρωτολοίμωξη σύφιλης και HIV λοίμωξης.
Η σύφιλη και η HIV λοίμωξη είναι και τα δυο σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και γι’αυτό δε δημιουργεί εντύπωση το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός ατόμων έχει μολυνθεί και με τις δύο νόσους. Η σύφιλη μπορεί να αύξησει τον κίνδυνο της HIV μετάδοσης, μέσω των ελκών των γεννητικών οργάνων. Συνεπώς ,τα έλκη αυτής της περιοχής συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης HIV λοίμωξης.

ΚΛΙΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Άντρας 31 ετών, ασιατικής καταγωγής εισήχθη στη δερματολογική κλινική του νοσοκομείου μας με ιστορικό μικρών επώδυνων ελκών της μαλακής υπερώας, ερύθημα γλώσσας και μονήρες έλκος στο πέος με σύστοιχη βουβωνική λεμφαδενοπάθεια (Εικόνα 1). Επιπλέον εμφάνισε πολλαπλές ερυθηματώδεις βλατίδες προσώπου. Ανέφερε έναρξη των παραπάνω συμπτωμάτων από 7ημέρου. Κατά την περαιτέρω κλινική εξέταση, ο ασθενής εμφανίστηκε εμπύρετος, αφυδατωμένος και με σημεία καχεξίας. Είχε λάβει αντιμικροβιακή και αντιϊκή θεραπεία το τελευταίο 24ωρο χωρίς καμμία βελτίωση της παραπάνω συμπτωματολογίας.

Ο ασθενής είχε ελεύθερο ατομικό αναμνηστικό, δεν ανέφερε κατάχρηση ουσιών, πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό ή έναρξη νέας φαρμακευτικής αγωγής. Παραδέχθηκε ότι είχε μια μόνο σεξουαλική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με παράνομη ιερόδουλη περίπου 4 εβδομάδες πρίν την ανάπτυξη των βλαβών. Επέμεινε οτι δεν είχε προηγούμενη σεξουαλική επαφή τα τελευταία 3 έτη καθώς ζούσε απομονωμένος σε ένα αγρόκτημα. Ο εργαστηριακός έλεγχος ανέδειξε αρνητική άμεση αναζήτηση για Treponema pallidum από την ελκωτική βλάβη του πέους, θετική μη τρεπονημική δοκιμασία VDRL σε χαμηλούς τίτλους, θετικά IgM και IgG T.Pallidum EIA αντισώματα και θετική τρεπονημική δοκιμασία TPHA με τίτλο 1/2560. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην διάγνωση της συφιλιδικής λοίμωξης. Έλεγχος πραγματοποιήθηκε και για HIV 1 και 2 αντισώματα. Η ELISA ήταν θετική και το WESTERN-BLOTTING αποτέλεσμα ήταν αρχικά αδιευκρίνιστο. Στον ασθενή δόθηκε επιτυχώς θεραπεία με 2.4 εκατομμύρια ενδομυικής κρυσταλλικής πενικιλλίνης G. Στον επανέλεγχο ένα μήνα αργότερα, η WESTERN-BLOTTING ήταν έντονα θετική και περαίτερω έλεγχος αποκάλυψε λεμφοπενία, με CD4/CD8 λόγο 0.124, επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση της πρωτολοίμωξης HIV και σύφιλης. Επιπλέον η VDRL δοκιμασία είχε αρνητικοποιηθεί και το HIV ολικό ιϊκό φορτίο ήταν 140.000 c/ml.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η εντυπωσιακή αύξηση της επίπτωσης της ταυτόχρονης HIV λοίμωξης και σύφιλης που παρατηρείται κατα την τελευταία δεκαετία είναι ιδιαίτερα συχνή σε άνδρες που είχαν απροφύλακτη σεξουαλική επαφή με άνδρες ή ιερόδουλες. Παρόλο που η κλινική εικόνα της σύφιλης σε ασθενείς που πάσχουν απο HIV λοίμωξη, είναι παρόμοια με εκείνη σε κατά τα άλλα υγιείς ασθενείς, διαφοροποιήσεις στην κλινική εκδήλωση μπορεί να παρουσιαστούν1-2.Το επίπεδο των CD4 λεμφοκυττάρων και συνεπώς η βαρύτητα της ανοσοκαταστολής μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο εκσεσημασμένη εικόνα της σύφιλης. Τα περιστατικά με πρωτολοίμωξη σύφιλης και HIV λοίμωξης είναι πολύ σπάνια στη διεθνή βιβλιογραφία. Τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα έλκη των γεννητικών οργάνων και ιδιαίτερα τα συφιλιδικά έλκη αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση HIV λοίμωξης3. Το παραπάνω περιστατικό αναδεικνύει την πρωτοπαθή εμφάνιση σύφιλης και HIV ταυτόχρονα μετά από μια και μόνο σεξουαλική επαφή και τονίζει την αναγκαιότητα να εξετάζεται για σύφιλη κάθε ασθενής με νέα διάγνωση HIV λοίμωξης και αντιστρόφως4-5. Επιπλέον, δίνει έμφαση στο γεγονός οτι η σύφιλη ευνοεί την μετάδοση του HIV . Επιθετική αντιμετώπιση των συφιλιδικών έλκων και συνολικά της σύφιλης μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο μέσο για την μείωση της μετάδοσης της HIV λόιμωξης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Buchacz K, Patel P, Taylor M, Kerndt PR, Byers RH, Holmberg SD, Klausner JD. Syphilis increases HIV viral load and decreases CD4 cell counts in HIV-infected patients with new syphilis infection AIDS. 2004; 18: 2075-79
2. Abdul Wahab A, Rahman MM, Mohammad M, Hussin S. Pak J Med Sci. 2013; 29: 856-8
3. Stamm WE, Handsfield HH, Rompalo AM, Ashley RL, Roberts PL, Corey L . The association between genital ulcer disease and acquisition of HIV infection in homosexual men. JAMA. 1988; 260: 1429-33
4. Zetola NM, Klausner JD. Syphilis and HIV infection: An update. Clin Infect Dis. 2007; 44: 1222-8
5. Lynn WA, Lightman S. Syphilis and HIV: a dangerous combination. Lancet Infect Dis. 2004; 4: 456-66

Poster ID (π.χ.ΕΦΑΡΜΟΓΗΕπόμενοΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΤρέχων